Lika som bär



Så här kan det se ut när det är filmvisning eller morgontv. Varför envisas barn alltid med att stå så nära tvn?? Kul att Will anammat Lijas softa stil.

Nyvakna och uppe före klockan åtta, det hör faktiskt inte till vanligheterna då jag, tack och lov, har morgontrötta barn och nästan alltid har haft.

Lija är ju numera blöjfri sedan början av sommaren men dricker fortfarande kvällsvälling så nätterna kan innebära en och en annan zombiefärd ner till toaletten. De sover oftast bra om nätterna men Will har kommit in i någon period med mardrömmar och kan vakna till lite då och då. Men somnar alltid om relativt fort om han får ligga hos mig och kramas. Det är ganska mysigt också för den delen, han är väldigt gosig också precis som Lija. Trots att det är full fart hela dagarna så kan han pausa och krypa upp i mitt knä och mysa och samla ny energi emellanåt.

N har varit borta i jobb sedan igår då han flög ner till Helsingborg. Tydligen var det ingen vidare flygresa, propellerplan som hoppade fram som en albatross beskrev han resan som. Idag ska han och hans Motivation.se ställa ut och närvara vid chefsdagarna där. Han flyger hem ikväll och imorgon startar inskolningen på dagis för barnen. Ett nytt kapitel för oss alla....

Pyssel & Prassel



Ja Pyssel är Lija och Prassel det är Will de. Lija älskar att pyssla, klippa, klistra, pärla och måla. Will han ska röja, springa, hoppa, klättra. I dag har vi varit på öppna förskolan och favvorummet är pysselrummet där. Men Will har nte riktigt ro att sitta still och måla utan han käkar vattenfärg, kritor och pärlor. Så jag får ha dörren öppen in dit så får Lija pyssla och han kuta runt ute bland de andra.

När det är sångstund så dansar han hela den kvarten. Alla andra sitter i ringen runt och tittar på men Will springer runt, runt i en slags dans och klappar händer och stojar. Han är rolig att titta på den lille piraten.

Ja de är som natt och dag på många vis mina barn, men kul med två olika!

Andra frisörbesöket



Lija följde ju med mig till frissan i lördags för hon behövde också frisera sin man. Fröken tyckte det var hur spännande som helst och satt snällt i stolen och tyckte allt att det var kul att klippa sig. Efteråt fick hon välja vilka färger hon ville ha i håret, sådan sprayfärg som alla barn får i efteråt, och självklart skulle det vara fem olika färger så hon såg ut som en regnbåge efteråt. Nöjd tjej!


Bubblor



Att blåsa såpbubblor är en svår men rolig sysselsättning.

Helgen sprang förbi, lördagen var en mamma och Lijadag. N och Will åkte till min mormor och hjälpte henne med diverse sysslor, Lija och jag var till frissan och friserade oss båda två. Så nu är fröken blå, lila, röd och grön i håret. Hon fick själv välja färger efter att hon hade klippt sig och det skulle vara många.... Mysigt att bara få rå om min stora lilla tjej<3

Igår åkte vi hela familjen till gammelmormor och fortsatte packa upp och göra iordning hennes nya hem. Det går sakta men säkert framåt när man bara har helgerna att fixa på.

Måndag och "vardag" igen, på torsdag startar inskolningen på dagis - spännande! N kommer att skola in Will och jag Lija som det ser ut just nu. Will är extremt mammig just nu så jag tror att det kan vara nyttigt för honom och även för mig.

Nu blir det lite lunch, kål, korv och kummingryta en riktigt häjdare faktiskt. Sedan ska vi gå till den "stora" lekparken som Lija säger.




Lijas andra ridlektion



Idag var det dags för Lijas andra ridlektion. Strålande sol och varmt så det blev en uteritt i skogen över stock och sten. De fick träna på lätt sits uppför backar, rida i lite svår terräng och träna på balansen samt höjdpunkten - trava på skogsväg. Lija gapskrattade hela biten de travade. Superduktig var hon och efteråt var hon alldeles dyblöt i håret av svett, det är jobbigt att rida i terräng.



Nöjd tjej som kommer tillbaka från uteritten och vinkar till pappa och lillebror.



Justerar stigläder, jag får alltid sno dom några varv till lilla fröken.



Redo för en skogstur.



Efter lektionen tog fröken med Lija och visade henne hur man tvättar bettet. Lija kände sig duktig och stolt som fick följa med fröken, nyttigt! Sedan var det som vanligt teori i sadelkammaren. Lija hade önskat pizza till kvällen så så fick det bli. Båda barnen somnade bums efter badet!


Febrigt



Lija vek sig dubbel av skratt åt fåren som härmade henne när hon bräkte åt dom. På väg till gammelmormor för någon vecka sedan.

Igår kväll fick Will feber och den satt i natten igenom och hela dagen idag. Han var fortfarande inte feberfri när jag la honom för natten. Hoppas att han är piggare imorgon och kanske orkar gå ut en liten stund.
Det var längesen barnen var sjuka nu så det var nästan lite väntat. Men det är bara han som har varit snorig och hostig i ett par veckor så det kan ju vara tänder som spökar också.

Han pratar så mycket nu, härmar så mycket han kan och till skillnad från Lija ( som började prata betydligt tidigare ) så uttalar han de ord han väl säger "helt rent". Så kul när man sitter och käkar våfflor och Lija ber om ett till hjärta och han utbrister "hjääärtaaa". Hoppa, tappa, hjärta, titta och tittut går varma om dagarna.

Nu ska jag hoppa i säng och invänta eventuella feberdrömmar från den lille herrn.
Nästa vecka börjar inskolningen på dagis och planering och förberedelser pågår för fullt.



Längtande blickar på ponnyridningen i Slottsskogen i Göteborg.



Hästar är liksom grejen just nu.



Äntligen Lijas tur medans Will sov.



Nöjd tjej fick rida på Maja fast helst ville hon rida på Harry som går bakom för han var såååå fin tyckte hon.

Kärlek



Will somnade i soffan i Lijas famn härom dagen när de tittade på film.

Underbara ungar, man blir så lycklig av sådana här ögonblick. Vad jag älskar er och vad ni har glädje utav varandra.

Igår kom Lija till mig och sa: " Mamma, Will är min bästa kompis ". Ja, de är onekligen bästisar. Will följer Lija överallt och Lija är väldigt mån om att Will ska vara delaktig och se allt hon gör. Hon blir orolig, på ett bra sätt, när han inte är i närheten. Smiter han iväg så springer hon och hämtar honom eller ropar på mig. Hon vet precis vad har får göra och vad som är hyss och "ajajar" på honom när det är befogat.
Will skrattar så han kiknar åt Lijas upptåg och hon är hans stora idol och trygghet.

Två barn tätt, är efter allt slit, otroligt värt och värdefullt för oss och dom. Jag ångrar mig inte en sekund.

Göteborg



Full koncentration när veteranbilen på Liseberg skulle rattas.

Igår natt kom vi hem ifrån vår lilla tripp till Göteborg. Vi stannade tre nätter istället för två för att hinna med det vi planerat. N jobbade en del men hade en hel del ledig tid också som vi spenderade på Liseberg, i Slottsskogen och en dag gjorde vi stan.

Vi bodde, återigen, på Clarions hotell på Odinsgatan. Superbra hotell nära centrum med stora, rymliga och fräscha rum. Barnvänligt och middagsbuffè som ingår i priset, perfekt iallafall för oss med små barn att slippa ut och leta restaurang efter en heldag med aktiviteter och trötta barn. "Spårar" det ur så kan man ju alltid ta med maten upp på rummet;)
'
Liseberg var såklart succè för karuselltokiga Lija, hon åker verkligen ALLT hon får åka. Varenda morgon hon vaknade på hotellet så var det första hon sa: "Åka masse!!" (Åka masken). Så hon var mäkta nöjd över dagen på Liseberg.

Will fick åka en hel del karuseller han med och favoriten var helt klart de klassiska hästarna som snurrar runt. Äntligen vågade han sig upp på en "häst".

Vi kom hem sent igår natt så idag blir det verkligen söndagstempo här hemma. Veckan som kommer är min sista lediga tillsammans med dom, veckan därpå så kör inskolningen igång.



Väldigt stolt över sitt åkband.



Nicke åkte fritt fall, 147 meter upp i luften. Jag avstod....



Självklart skulle Will låna Lijas rosa kaninöron.



Will tittar längtande på när Lija åker flygande elefanterna. Efter inmätning så konstaterades att han mätte under 90 centimeter och därför inte fick åka med till hans stora besvikelse.



Men dagens höjdpunkt för Will var helt klart cirkushästarna.


Pippi Långstrump



Pippi Långstrump är det, det ser du väl mamma!

Vi har varit på öppna och pysslat idag. Lija gjorde minsann en Pippi Långstrump som ni ser. Hon limmade dit ögonen och håret men hon var tvungen att tejpa lite också sen på slutet. Pappa ska få den sa hon, då blir han glad.

Will sover och Lija och jag har fika/mysstund i soffan framför en film. Jag ska snart sätta igång och tvätta, städa och packa inför Göteborg. Jag längtar sååå efter hotellfrukost och Hästensängen, ska bli toppenmysigt.

Jag skulle vilja ha lite tips av er med småbarn på dagis, vilka är de ultimata "leka ute kläderna" nu på hösten? Lager på lager med skalplagg, fleecefodrat gummiställ - vad tycker ni har fungerat bäst för alla parter?

Hejdå Norrlund!



I helgen tog vi ett sista farväl av Norrlund, där min mormor bott. Jag har oxå bott där i tonåren och spenderat mycket tid där ute så det var med lite sorg i hjärtat vi åkte därifrån. Men mormor har det bättre nu i sitt nya boende och hela helgen har vi kört grejer, packat upp kartonger och hjälpt henne att komma iordning.

Barnen har varit med och stökat, de gillar alla slags utflykter och är så himla enkla att ha med sig. Lija har mest lekt med mormors boxer Zodiac. Gått med honom i koppel och pysslat.

Idag är vi bara hemma och softar. Jag förbereder inför Göteborgsresan i slutet av veckan, hotell två nätter, Liseberg och massa annat skoj.

Will är lite krasslig tyvärr, snorar och hostar. Just nu vilar han så jag hoppas han inte blir sämre tills vi ska åka.



Full mundering när Lija hjälpte pappa att borra hos gammelmormor. Glasögonen adderade hon själv till outfiten.



Trängsel vid diskbänken hos gammelmormor.




Lija & Lova



Precis innan barnen skulle sitta upp så ramlade en privatryttare av och blev hämtad med polishelikopter.



Så var då äntligen fredagen här och dags för Lijas första ridlektion. En halvtimme innan ridlektionen startade var det samling i stallet och dagens hästar delades ut. Lija fick en fuxfärgad ponny som heter Lova.

Vår annars lite försiktiga och iakttagande tjej kände sig som hemma direkt i stallet och stormtrivdes. Ridlektionen varade i trettio minuter och jag hade fått för mig att det skulle vara för lång tid för henne att behålla koncentrationen men hon höll fokus de två timmarna totalt vi var i stallet.

Den första lektionen fick de träna på att hålla i tyglarna, göra halt, driva fram hästen samt lite trav. Lija lyssnade intresserat på fröken och försökte göra det hon sa.

Efteråt var det pyssel med hästarna med allt som hör till, tvätta bett, borsta och hänga tillbaka alla saker.

Det var en fullkomlig succè och jag har nog inte sett Lija så intresserad, motiverad och engagerad någonsin faktiskt. Fredagarna framöver kommer att vara veckans bästa dag för Lija utan tvekan:)

" Fit Forever - Träning som livsstil " av Dolph Lundgren



N och Dolph Lundgren.

N lyckades boka en intervju med Dolph Lundgren igår när han signerade sin nya bok " Fit Forever - Träning som livsstil" på Åhlèns i Stockholm.

Den fullständiga intervjun med bilder finns att läsa HÄR.

Glutenfria kanelisar

Att baka glutenfritt fikabröd och matbröd är verkligen en konst som inte är helt enkel att bemästra. Men NU har vi äntligen hittat det perfekta receptet på Lijas favoritfika, kanelbullar.

Det har varit svårt att få ihop degen med tidigare recept vi provat och bullarna har blivit ganska kompakta trots bra jäsning.
Denna gång blev de verkligen så nära "vanliga" som man bara kan komma. Fluffiga, luftiga och framför allt goda.

Glutenfria kanelbullar

● Ca 35 st.

· 3 ½ dl mjölk
· 1 ½ dl kesella, 1 %
· 1 msk fiberhusk
· 75 g jäst för söta degar
· 75 g rumsvarmt smör
· 1 ägg
· 1 dl vit sirap
· ¼ tsk salt
· 1 tsk nystött kardemumma
· Ca 13 dl glutenfri mjölmix
Fyllning
·  smör
· socker
·  kanel
Pensling och garnering
· 1 lätt uppvispat ägg
· Pärlsocker
Dessutom behövs
· Stora bullformar

1. Värm mjölken och kesellan till ca 45°. Häll över fiberhusken under omrörning. Låt svälla i ca 10 minuter.

2. Smula ner jästen och rör om tills den är upplöst. Klicka ner matfettet och tillsätt ägget, sirapen, saltet och kardemumman. Blanda sist ner mjölmixen och arbeta samman till en lite kladdig men hanterbar deg. Täck med en bakduk och låt den vila i ca 30 minuter.

3. Mjöla bakbordet med mjölmix. Arbeta samman degen lätt och stjälp ut på bakbordet.

4. Dela degen i två bitar. Kavla ut till rektanglar. Bre på fyllningen och rulla ihop. Skär upp i bitar.

5. Lägg bullarna i bakformar. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

6. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 6 minuter.


Regn & rusk



Vi gav oss ut i spöregnet för att leta daggmask så att vi kunde åka och meta. Men inte en enda daggmask hittade vi ;) Men barnen var inte ledsna för det utan tyckte att det var hur kul som helst att vara ute i regnet och hoppa i pölar.

Igår var vi ute hos gammelmormor i skogen hela dagen. Mormor var också där och vi hittade en hel del kantareller och lingon. Barnen älskar att lufsa runt i skogen och Lija är en hejare på att nosa rätt på kantareller:)

Nu tänkte jag att vi skulle passa på att baka (glutenfria) bullar när det inte är så varmt inne. Lija gillar inte bullar som man köper utan det ska vara mammas hembakade<3



Will härmar ett lejon, därav minerna...



Samla sniglar är alltid roligt.


Mycket som händer...



Lija hjälper pappa att tvätta husvagnen.

Vilken värme det har varit denna vecka, lite synd att semestern är slut för N men vi har haft en lång, skön och innehållsrik sommar.

Idag har vi hängt på stranden och svalkat oss men vad trött man blir efteråt. Jag orkar inte mer än ett par timmar, precis som barnen.

I tisdags var vi på ett efterlängtat ultraljud i Uppsala. Krabaten i magen mår finfint, det såg ut att vara en vild liten rackare. Jag blev framflyttad några dagar till i början av februari men något datum är ännu inte helt spikat då vi av diverse anledningar ska tillbaka på ytterligare ett ultraljud i september.

Dagisplanering pågår för fullt, bara drygt tre veckor kvar till inskolningen. Det är mycket kläder och främst ytterkläder som behövs till båda två.

Jag fick precis bekräftat att Lija fick plats i en ridgrupp på fredagar i höst så nästa vecka börjar fröken på sin första ridskola:) Jag kan säga att hon är alldeles lyrisk och har inte pratat om mycket annat än att rida häst denna sommar.

Snart åker vi till Göteborg på en liten minisemester också, kombinerar nytta med nöje, N ska jobba litegrann. Det kanske blir en sväng till Liseberg, Lija är ju väldigt förtjust i karuseller så det skulle nog vara uppskattat.



Glass under äppelträdet.



Lija med grannen Alex idag på stranden.


RSS 2.0