Fullspäckad helg



Lija och N kollar in fiskarna i Fjärilshuset idag. Hon var fullt koncentrerad och funderade så vad det var för några.

Fulltecknad helg som började med en visit hos min vän sedan långt tillbaka i tiderna Ida i Västerås. N uträttade lite ärenden och Lija och jag fikade och pratade strunt med Ida. Mycket gravidprat blev det då hon är beräknad till den 15/5, bara två månader efter Lillebrors ankomst.

Idag åkte vi till Fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm. Väldigt mysig miljö och massor att titta på. Vi käkade lunch där och flanerade omkring i värmen i växthusen som är uppbyggda som en regnskog. Små slingriga stigar som var roliga för Lija att springa på.
Efter det förärade vi IKEA med ett besök och införskaffade de vanliga nödvändigheterna, det vill säga blockljus, vämeljus, batterier och glödlampor.

En perfekt helg
med andra ord och nu väntar en ny vecka och vi närmar oss Lillebrors inflytt med stormsteg...





















Fjärilspuppor som väntar på att kläckas/har kläckts.











Lija ville INTE känna på bananerna.







Ja och här är då "lilla" valmamman, vecka 34 (33+5).




Fredagspyssel



Jag har klippt, klistrat och räknat streckkoder halva förmiddagen. Men nu har jag äntligen samlat ihop 500 poäng Nestlèkoder som gör att jag får en Electrolux sladdlös dammsugare -  jippie!

Snart min!

Lite reashopping har det blivit...



Smalrandig Madickenklänning från PoP till Lija, 170:- tidigare 345:-. Härlig både nu med tjocka strumpisar och en kofta som barbent till sommaren. Jag älskar den här stilen. Tyvärr så tycker jag sällan man hittar sådana kläder.





Jag har letat efter snickarbyxor till Lija och hittade nu ett par på Lindexs rea till fyndpriset 70 kronor! Kommer att matchas med en blå/vitrandig top kanske.





Jeanskjol är alltid snyggt och speciellt för 40 kronor på Lindex.



Top från Zara som blir fräsch till jeanskjolen eller jeans, 89:- vårnyhet.



Lija har redan ett par rosa sådana här byxor från Zara och jag gillar dom så mycket så det fick bli ett par grå också på rea 79:-. Söta detaljer såsom rosettfickorna och hjärtknappen.





Lindex har återigen fått in världens bästa underlinnen. Jag använder dom varje dag under tröjor och klänningar, suveräna! Tvåpack för 99:-.



Svarta tights med spets 30:- (ordinarie 80:-) och en svart mössa med stjärna 50:- från Lindex.



Lillebror fick också kläder från Zara som N valde.





Ljusgrå body till Lillebror från How to kiss a frog som har grymt härlig kvalitè på sina plagg.

Till Lija handlar jag bara storlek 92 numer, på snickarbyxorna är det till och med storlek 98 för det visade sig att 92 var för trånga över magen.
Lillebror har fått storlek 62 på det mesta eftersom att vi har väldigt mycket efter Lija i neutrala färger i mindre storlekar.

Jag hinner inte med...





Lija hittade två tjejer som hon fattade tycke för och satt och flinade åt och såg snäll ut. Jag tror att det var för att de var så lugna till sättet och snälla.

Vart tar dagarna vägen? Det bara svischar till så är det helg igen, inte mig emot men ändå. Veckan har spenderats på öppna förskolan om förmiddagarna. Sedan har vi gått hem och ätit lunch tillsammans och efter det vilat och gosat ett par timmar i sängen. Mys på hög nivå med min lilla kelgris.

Imorse när vi skulle gå till förskolan så hade de inte hunnit ploga vägarna. Det var inte helt lätt att skuffa vagn i två decimeter snömodd direkt. Det slutade med att jag drog vagnen baklänges och det var inte skönt för mina fogar direkt.

Lillebror verkar må bra, magen har sjunkit ner rejält och det har blivit mycket lättare att andas. Skönt!foglossningen Jag undrar om inte kom i samband med att han sjönk längre ner i bäckenet? Det låter inte helt orimligt.
Hursom så ligger han nu i startgroparna vår lilla kille. Imorgon är det dags för rutinkoll hos barnmorskan, alltid lika spännande.

Lija har blivit så artig förresten, hon säger tack tack så fort hon får något hon ber om. Så säger hon skönt också till exempel när hon badar. Det är verkligen häftigt med språket, hon uttalar orden med någon slags dialekt också.

Det godaste hon vet just nu är nog Gojibär. Farmor har sådana inne på sitt kontor i affären och så fort Lija kommer dit så dirigerar hon in oss dit och så ska hon mumsa bär. Det är iallafall nyttigt...

Nu ska jag lägga mig i badet och mjuka upp min trötta kropp och sedan blir det sängen med en bok.

Jodå vi lever...



... jag har bara helt enkelt haft fullt upp och varit alldeles för trött på kvällarna för att orka sitta vid datorn. Jag passar också på att fixa en massa smått och gott här hemma när N kommer och man har händerna fria. Jag vill ha ordning och reda i varenda litet hörn innan Lillebror kommer. Dessutom så myser jag så mycket jag bara hinner med Lija.

Idag blev mitt barnmorskebesök inställt så Lija och jag tog en liten tripp in till stan. Urplockad rea precis överallt gjorde att min plånbok kom lindrigt undan. Lite babykläder till Lillebror fick följa med hem som jag visar imorgon för nu ska jag sova. Är helt slut, så detta var nog sista turen till stan själv innan förlossningen tror jag.

Imorgon ska Lija få sin andra och sista dos av svinisvaccinet plus att dom ska kolla på hennes navel som beter sig lite märkligt emellanåt. Den pluppar ut ibland så bäst att kolla upp det.

Bilder ifrån helgen och Lijas favoritsysselsättning - åka pulka. Hon blir helt galen när hon får syn på den och sitter där helt nöjd sedan.

Nu kommer det nya ord hela tiden emellanåt, igår ropade hon "bajsa" rätt vad det var och visst var det precis det hon hade gjort. Andra nya ord som kommer emellanåt är äta, mat, häst, kisse, hejdå, titta (hela dagarna), ja, nej, mamma, pappa, hej, tutte, stjärna med mera med mera. Det poppar upp nya var och varannan dag. Det är så häftigt!

Nej sängen var det...







Satt fint bredvid mig på tåget i hela 40 minuter idag. Hon var så nöjd och tyckte det var kul att sitta och spana på folk och ut igenom fönstret.



Så fort vi klev av tåget så somnade hon bums i sin sköna åkpåse. Jag är så nöjd med den, bästa köpet på länge.

50 dagar kvar!!!





Lija på öppna förskolan igår.

Det är ganska glest mellan inläggen numer men jag hoppas att ni har överseende med det.
Min självklara bloggtid förut var när Lija vilade efter lunch men nu på sluttampen av graviditeten så är jag så trött. Mest trött i kroppen så jag lägger mig alltid med henne och vilar. Jätteskönt för fogarna och ryggen och väldigt mysigt att ta tillvara på den sista egentiden med Lija.
Snart är vi en liten familj på fyra...

Foglossningen är varken bättre eller sämre. Men denna snömodd ute förvärrar det hundra gånger, även den korta lilla bit som jag har till öppna förskolan kan förstöra en hel dag. Att knuffa och slira med vagnen sliter extra mycket på höfterna har jag märkt. Men det är svårt att undvika, vill ju inte isolera oss helt och hållet här hemma.

Äntligen fredag och helg, mysigt som vanligt. Fredagar brukar vara vilodag från aktiviteter för oss. Det är välbehövligt både för Lija och mig.







Favoritleksakerna just nu på öppna förskolan är bondgården och alla djuren. Kommer något annat barn och petar på dom blir hon jättearg.

Jag som trodde jag skulle slippa...





Igår kom foglossningen som en blixt från klar himmel. Jag har haft lite känningar men jag visste inte vad det var eftersom jag inte har haft det innan. Jag trodde först att det bara var en liten sträckning otymplig och tung som man är.

Men nu är jag fullt medveten om att det är foglossning. Alla som har haft eller har det vet hur j***a ont det gör. Det strålar ner i hela benet och "glappar" när jag går. Igår kväll kunde jag inte ens stödja på höger ben.

Det är något bättre idag men det är nog för att jag tänker mig för hur jag rör mig.
Nu hoppas jag att det inte blir värre den sista tiden utan att det bara gör "lagom" ont.

Vi har varit på öppna förskolan både igår och idag. Lija var lite modigare idag eftersom det var mindre barn än vanligt där. Om det är mycket barn där så brukar hon sitta hos mig till dess att det har lugnat ner sig lite efter sångstunden och då ger hon sig iväg.

Jag läste förresten igår att det inte alls måste vara så att sådana barn är blyga utan de är bara mer eftertänksamma, de vill skapa sig en uppfattning av vad som händer och sker. Små tänkare helt enkelt och det stämmer bra in på vår lilla tjej.

Hon tar det mesta med ro, gillar att pyssla, sitta och läsa och lägga pussel. Hon är en lugn modell av barn helt enkelt. Hon är alltid försiktig och kastar sig inte utför rutschkanan till exempel. Därmed inte sagt att hon inte klättrar och testar grejer för det gör hon minsann. Men hon tänker till när hon ska ner eller ta sig vidare.





Vart är Lija?

Perfekt måndag!



Vad pysslar du med mamma?

Kort uppdatering för nu väntar sängen och en gosig, varm Lija på mig.
Vi tog en rejäl sovmorgon, jag har kommit på knepet för att få Lija nöjd på morgonkvisten. Vi går upp vid sju, grejar en flaska välling och byter blöja. Tänder sedan lite mysbelysning i sovrummet, sätter på speldosan på Blinka Lilla Stjärna och så ligger vi och myser och kramas och vips så har vi sovit två tre timmar till på morgonen.
Välbehövligt för min gravida kropp, mysigt som bara den och dessutom är Lija pigg och glad hela förmiddagen.

Vi fick sedan besök av mammapreggomaffian - Maritha och Emilia och Camilla och Wincent. Massa barn och gravidsnack, gott fika och bus gjorde vår eftermiddag extra fab. Vi hann också med att planera in ett besök på Busborgen i Västerås nästa vecka - längtar redan!
Lija somnade gott efter ett kvällsbad och lek med pappa. En perfekt måndag är till ända med andra ord.




Vår stora duktiga tjej!





Duktig tjej som äter frukost. Hon dricker numer ur glas och äter med bestick obehindrat, inga problem med vare sig fil på tallriken eller juice i glaset. ( Glaset är i plast för tändernas skull. )

Lija tyckte att mamma och pappa behövde få sova ut så hon slog inte upp sina blå förrän klockan tio imorse!! Otroligt skönt och välbehövligt. Natten var även den helt perfekt.

Så det blev en sen frukost/brunch här hemma idag och jag gissar att fröken hoppar över sin eftermiddagsnap idag. Pappa och Lija ska ut i snön en sväng medans jag tänkte putsa lite fönster invändigt. Av någon märklig anledning så är de fulla av små flottiga handavtryck...

På eftermiddagen kommer Lijas farmor och farfar och fikar. Vi ska bjuda på paj med digestivebotten, lemoncurdfyllning och marängtäcke som vi bakade igår. Mumsigt!

Molo Pre Spring 2010




Bilder: Babyshop & Matadorkids

Jag hittade några fina plagg i Molos pre spring kollektion. Bodyn med stjärnan överraskade mig då den inte alls påminner om Molos tidigare kollektioner. Superfin och det kommer nog att bli en sådan till Lillebror.
Härlig sommarklännig som jag vill ha i Lijas sommargarderob.

Bus bus bus



Lördagsbus med pappa - det bästa som finns!

Jag har haft en välbehövlig bloggpaus ett par dagar. Jag har varit så trött, inte sömnig utan trött i kroppen, så jag har tagit tillvara på varenda minuts vila jag har kommit åt. Jag vill också passa på att maxa mystiden jag har ensam med Lija nu innan Lillebror anländer. Vi har vilat och gosat tillsammans i sängen flera timmar på eftermiddagen. Kärlek mår man bra av!

Jag känner att kroppen förbereder sig både fysiskt och mentalt inför förlossningen nu. Jag har otroligt svårt att sova om nätterna trots att jag kan vara enormt trött. Jag ligger mest och tänker på det kommande livet när vi ska bli fyra i familjen och vad det innebär. Jag tänker på förlossningen men mest tänker jag på Lija. Just nu kan jag inte förstå att man kommer att älska någon lika mycket som Lija, men jag vet att man gör det, men ja, tankarna sticker iväg åt alla möjliga håll.

Dessutom är Lillebror ett riktigt litet nattspöke i magen, precis som Lija var, så han sparkar och bökar fram till fyra fem om morgonen. Jag hoppas inte den dygnsrytmen håller i sig utanför magen...

Härligt med helg, vi har bakat och lagat massa god mat och bara varit hela dagen. Jag började dagen med att städa bort julen till Lijas förtret. Hon älskar adventsstjärnorna och julgranen. Hon har lärt sig säga stjärna också, så mycket gillar hon dom. Så när vi tog ut granen och packade ner stjärnorna vinkade hon hejdå till dom sötnosen.

Igår hade vi gravidamammamaffian med barn på besök. Iallafall 75% av den, Maritha har ju börjat jobba igen. Erika och Othilia, Camilla och Wincent var här och fikade, käkade lunch och busade med oss. Mysigt som vanligt!

Nu ska jag lägga mig i sängen och plöja en bok. Mitt läsande går i perioder och just nu har jag en sådan. Hoppas jag kan somna innan klockan två tre för en gångs skull.



Fröken har fått långa armar och får tag i det mesta. Man kan inte längre ha grejer stå på diskbänken utan att skjuta in dom en bit.

Lillördag



Dagens Lija på öppna förskolan i förmiddags.

En lite halvskruttig natt som iallafall resulterade i sovmorgon till halv nio. Vi gjorde oss iordning direkt och gav oss iväg till öppna förskolan och sångstunden. Jag måste bara säga att jag är så nöjd med åkpåsen ifrån 7A.M som vi köpte till Lija. Jag behöver inte bylsa på henne en massa kläder utan det räcker med mössa, jacka och vantar och så ner i dunbädden. Perfekt när man har lite småbråttom på morgonen och vill undvika konflikter.

Efter lek och bus gick vi hem och åt lunch och Lija var så trött så hon la sig på golvet här hemma. Sedan gick hon runt och sa hejdå till alla leksaker, julstjärnorna i fönstrena, sin Maileggris i docksängen och klättrade upp i sängen och la sig.
Vi har det som rutin på kvällen att vinka till alla grejer och säga godnatt så det var hennes sätt att visa mamma nu vill jag sova.
Jag bäddade ner mig jag med och så vaknade vi tre timmar senare. Vi behövde tydligen vila båda två. Trots långvilan så somnade hon gott nu på kvällen ändå.

Hon är så söt för när vi kommer utanför dörren på morgonen i kylan så säger hon Brrrr och skrattar. Tycker tydligen att det är lite småkyligt ute.

Nu återstår lite plock och fix här hemma för mig innan jag ska försöka lägga mig i tid för en gångs skull.





Lijas kompis Wincent bjuder på vatten.



....och så var det bara 60 dagar kvar - ooops!



Lijas "nya" min, ser lite arg ut fast hon inte är det.

Den nya minen har hon nog lärt sig av oss för i helgen gjorde hon sitt första hyss. Hon hittade en liten tapetbit som stack ut på vår fina fotovägg/fondvägg i hallen. När N gick för att titta vad hon pysslade med så satt hon på sitt tåg och rev ner tapet. Rackarunge! SÅ det var bara att ta fram tapetlimmet och försöka pussla med remsorna. Så därav minen misstänker jag.

Ja och idag är det bara 60 dagar kvar. Att det sedan kan bli 14 dagar plus eller minus på det bryr jag mig inte i nu för nu har nedräkningen börjat.
Jag älskar och stormtrivs med att vara gravid men nu ska det faktiskt bli skönt att vara Emma utan magen för ett tag. Jag blev ju dessutom gravid med Lillebror medans Lija fortfarande helammade så det blev ingen paus för kroppen där emellan. Vi längtar ju så enormt också så nu får dagarna gärna gå fort.

Jag njuter verkligen varenda sekund med Lija nu. Snart är det inte bara hon och jag längre om dagarna så det gäller att passa på. Idag har vi kramats hela dagen tror jag. Hon älskar att ligga i sängen och gosa och leka med alla gosedjuren, underbart.

Öppna förskolan startade idag igen efter juluppehållet. En efterlängtad start med en lika efterlängtad sångstund. Visst kände hon igen sig också, sken upp som en sol när hon kom dit för att sedan sitta i mitt knä lite avvaktande ett bra tag innan hon blev varm i kläderna och gav sig iväg på egna upptåg.

Jag hittade en sjunde tand nertill i munnen idag när jag fick tillfälle att rota runt lite. Förklarar en del nattspökande och svårigheter med att tugga maten den senaste tiden. Jag tror att det är en "tjocktand" dessutom och de brukar väl vara lite mer besvärliga?



Välkommen vecka 31!



Här skulle det egentligen ha varit en magbild men min fotograf har lagt sig då det får bli en i morgon istället.

Idag går jag in i vecka 31. Drygt två månader kvar nu bara. Var på rutinkontroll hos barnmorskan i förmiddags och allt såg toppen ut. Magmåttet följer exakt på kurvan och mäter 30 cm, samma som med Lija så jag är varken större eller mindre denna graviditet. Lillebror verkar ha det bra i magen och hjärtfrekvensen är låg( lägre än Lija ) och slår rytmiskt och fint.
Blodtryck och järnvärde är perfekt så jag slipper fortfarande järntabletterna - yes!

Jag har dessutom varit säker på att han har bökat sig tillrätta med huvudet neråt. Man känner liksom igen rörelserna andra gången. Jag bad henne kolla det när hon mätte magen och då sa hon nej men de är ingen idè för det är nog lite tidigt. Ja men jag har känt att han har gjort det sa jag då. Ja vi ska se då sa hon och började känna efter. Jo baske mig du har rätt sa hon, han har lagt sig långt ner med huvudet neråt redan.
Jo, så visst hade jag känt rätt.
Lija var också "startklar" tidigt och fixerade sig långt i förväg.
Visst han kan fortfarande vända på sig men som hon sa så ligger han förmodligen kvar så nu tills det är dags. Så förhoppningsvis slipper man eventuella vändningsförsök.

På eftermiddagen var jag även hos läkaren på grund av mina förvärkar. Allt såg bra ut och värkarna har inte satt igång någonting tack och lov. Men om de fortsätter vara smärtsamma så ska jag vara uppmärksam och kontakta förlossningen. I övrigt så är det vila som gäller, inte gå och lyfta tungt - ja helt enkelt inte göra sådant som jag vet startar värkarna och sammandragningarna.

För övrigt mår jag toppen och vi längtar enormt efter hans ankomst. Visst har man mycket i huvudet och jag försöker att undvika att jaga upp mig över saker och ting, allt löser sig. Det är mycket jag vill fixa och dona med men man får lyssna på kroppen helt enkelt.

Potentiell syskonvagn



Ny syskonvagn som lanseras nu i januari i Sverige - Baby Jogger City Select. Man kan variera och kombinera den på 16 olika sätt, klicka i babyskyddet och det absolut bästa av allt - den har handbroms! Ingen syskonvagn verkar ha det och tänk vad tungt det ska bli nerför i backar till exempel. Vi har det på vår Quinny Speedi och det är verkligen outstanding.

Så det som talar för vagnen är priset ( vagnar från detta märket brukar inte höra till de dyraste, i Usa kostar den omkring 500 dollar utan tillbehör ), den toksnygga färgen diamond, den grå/vita här ovan, samt att den har handbroms.

Måste definitivt kolla närmare på denna och jämföra med vårat annars självklara val Urban Jungle.



Singelmonterad i färgen diamond. Finns även som helsvart och röd.



Många olika variationsmöjligheter.

Pappa & Lijas lördagsprojekt





Vi tyckte så synd om alla småfåglar här hemma i kylan så i fredags köpte vi ett fågelhus för trettio kronor som N målade och fixade med. Lija var även hon väldigt engagerad i projektet. Tidigare i veckan byggde han en egen fågelmatare men de hittade inte riktigt dit av någon outgrundlig anledning, döm själva...



Det första hembygget som står orört...Han hängde även dit en rejäl laddning med bröd som inte heller den lyckades
fresta de små sparvarna.



Det nymålade huset.




Lillebrors första "nya" kläder!





För ett tag sedan "vågade" vi köpa Lillebrors första "nya" plagg. Det blev en mysig pyjamas/dress som är fodrad. Den ser skrynklig ut men det är bara för att den inte är stel utan väldigt mjuk och skön kvalitè. Jag tror att denna får följa med till BB.
Omlottbodys är bara bäst helt enkelt och samma sort hade vi till Lija i början.
Båda plaggen är i storlek 62 och kommer från Lindex.

Jag har även fixat ett eget litet klädskåp ovanför Lijas två skåp till honom. Så nu är det ordning och reda och jag har inventerat vad som behövs. Det känns skönt.



Lillebrors garderob. Storlek 50/56 nederst och 62/68 upptill.



Lijas ena garderob där hon har toppar, tröjor och klänningar. I skåpet under detta har hon byxor och kjolar.




Matmonster



Lija har bara ätit "lite" köttfärssås.

En vanlig syn efter måltiderna eftersom att man ABSOLUT inte får mata henne. Nej hon äter alltid själv och har inga svårigheter att använda sked och gaffel. Dricker själv gör hon också ur ett eget litet glas. Måltiderna tar lååång tid men vad gör väl det när man är så duktig tjej!

Om dagarna njuter vi den sista tiden lediga tillsammans för denna jul innan N börjar jobba igen på måndag och vardagen tar vid. För vår del med öppna förskolan och ett par månaders väntan på Lillebrors ankomst som verkligen börjar närma sig nu. De flesta förberedelser är klara då allting redan finns, det var ju inte så längesedan vi hade en liten spädis. Det är vagnen kvar som ska införskaffas, inte så bara, egna molnsängkläder och ett Pingubabygym.

Idag visar termometern på minus 22 grader så tyvärr får vi hålla oss inne. Lija pekar på sin pulka hela tiden, hämtar sina skor och ytterkläder. Lilla hjärtat, inte så lätt att förklara för henne heller.

I "boartagen"



Lija klär på sig sitt halsband varenda morgon som hon fick av Janina. Går runt och visar oss och nickar, så nöjd så.
Hon är morgonrufsig och nyvaken på bilden ifall ni undrar över den knasiga frissilyren.
Det står åt alla håll och kanter på morgonen.



Hela dagen igår försökte jag blogga men det ville sig inte alls. Passade på att fixa en massa hemma, nu har jag kommit riktigt i "boartagen".
Jag har rensat garderober och skåp, stuvat om och kastat lakan och handdukar som inte är så fina eller inte används. Oj vad mycket plats det blev i skåpen helt plötsligt. Så idag ska jag kika bland Lijas babykläder och tvätta upp de Lillebror kan ha och göra en egen liten garderob till honom. Det ska bli mysigt.

Lija kunde aldrig ha storlek 50 och 56 hade hon inte många veckor så det finns inte så mycket i dom storlekarna. Vi får väl hoppas att Lillebror också blir modell större så han kan ha det som finns i neutrala färger.

Nu är det dags för frulle och sedan fortsätta med fixet. Lija sov dessutom en hel natt så jag är fit for fight.

Lija 14 månader idag ! Hittade en rolig tabell och fyllde i vad Lija kan och inte kan ännu.





Barnets ålder

Färdigheter (de flesta barn kan)

Under utveckling (hälften av alla barn kan)

Avancerat (några få barn kan)

13 månader

• Använder två ord med färdighet ("hej" och "hejdå") JA! KUNNAT LÄNGE

• Roas av sin spegelbildJA!

• Kombinerar ord och gester för att uttrycka begär JA!  KUNNAT LÄNGE

 

• Böjer sig från stående och plockar upp ett objekt JA! KUNNAT LÄNGE

• Dricker från en mugg JA! KUNNAT LÄNGE

• Försöker lyfta tunga saker JA! KUNNAT LÄNGE

 

• Står utan stöd JA! KUNNAT LÄNGE

Leker "tittut" JA! KUNNAT LÄNGE

• Rullar en boll fram och tillbaks JA!

14 månader

Äter plockmat JA! KUNNAT LÄNGE

Går bra JA!

• Använder sked eller gaffel JA! KUNNAT LÄNGE

 

• Tömmer behållare på sitt innehåll JA!

• Tar initiativ till lek JA!

• Sätter rätt lock på rätt behållare (kastruller) JA! KUNNAT LÄNGE

 

• Imiterar andra JA! KUNNAT LÄNGE

• Pekar på en kroppsdel om man frågar JA! KUNNAT LÄNGE

• Drar eller skjuter leksaker JA! KUNNAT LÄNGE

15 månader

• Leker med en boll JA!

• Kan rita en linje JA!

• Går uppför trappor JA! KUNNAT LÄNGE

 

Vokabuläret utökas upp til fem ord JA! KUNNAT LÄNGE

• Springer JA!

• "Hjälper till" hemma JA! KUNNAT LÄNGE

 

• Går bakåt JA!

• "Nej" blir ett favoritord

• Sätter fingret framför läpparna och säger "shhh" NÄSTAN, NGT LIKNANDE

16 månader

• Vänder sidorna i en bok JA! KUNNAT LÄNGE

• Upptäcker klättring JA! KUNNAT LÄNGE

• Tar av sig ett plagg själv JA!

 

• Får vredesutbrott vid frustration JA!

• Staplar tre klossar JA!

• Blir petig med maten JA! LÄNGE

 

• Fäster sig vid ett kramdjur eller annan leksak JA!

• Lär sig hur man använder vanliga apparater (telefonen) JA! KUNNAT LÄNGE

• Går från två sovstunder till en JA! LÄNGSEN

17 månader

• Använder en handfull ord regelbundet JA!

• Följer instruktioner (t ex "sitt ner") JA! KUNNAT LÄNGE

• Dansar till musik JA! KUNNAT LÄNGE

 

• Roas av låtsaslekar JA!

• Matar docka JA!

• Sorterar leksaker efter färg, storlek eller form

 

• Roas av att rida på leksaker JA!

Pratar tydligare

• Sparkar boll framåt JA!

18 månader

• "Läser" pekböcker själv JA!

• Sätter ihop ord till enkla meningar

• Kastar boll med ovankast

 

• Kan trampa trehjuling

Borstar tänderna med assistans JA!

• Tar isär och sätter ihop leksaker JA!

 

• Ritar med nöje

• Bygger ett torn med fyra klossar

• Visar tecken på att vara redo för potträning

 


Min man han kan (ibland)





När Sonia Rykiel kollektionen för HM släpptes satt jag som tokig och försökte klicka mig in i webshopen för att shoppa lite av de fina underkläderna. När jag väl kom in så var det jag ville ha såklart slutsålt.
Vad jag inte visste var att min man gjort detsamma och lyckats med att handla, pricka in rätt storlekar och rätt plagg.
Så det var väldigt fina paket som låg under granen till mig.

Semestertempo råder





Lija på väg till pulkabacken när Janina var här.

Dåligt med bloggande men vi passar på att njuta av den sista semesterveckan tillsammans. Mycket film, lek, gos och bus blir det hela dagarna. För att inte tala om mat, N matar mig konstant så jag tror att jag gått upp flera kilon sedan han blev ledig.

Igår gick jag in i vecka 30, förvärkarna kommer och går, mest vid ansträngning men även vid vila. Fast det har inte varit så smärtsamma som i nyårshelgen peppar peppar! I övrigt mår jag prima, börjar bli lite tungt, svårt att böja mig och lyfta men det är ju sådant som hör till.

Jag tror dessutom att han håller på att fixera sig nu med huvudet neråt för det trycker och jag känner igen rörelserna. Vi får se på måndag om han har bökat sig tillrätta på barnmorskekontrollen.

Nu ska jag fortsätta mysa med min fina familj och ta tillvara på varje minut tillsammans med dom. Jag passar på att vila en hel del också så för N blir det nog som rehab att komma tillbaka till jobbet...






Nyårshelgen



Nyårstjejer som spanar på något spännande på tv. Man ser vissa likheter kusinerna emellan eller vad tycker ni?

Vi har haft en supermysig nyårshelg. God mat, mysigt sällskap, massa bus, stim och stoj. Lija och Janina har kul som bara den tillsammans trots att det skiljer tre år emellan dom. Janina involverar Lija i sina lekar och sysselsätter henne hela tiden. Lija springer efter storkusinen hela tiden och ska kika vad hon grejar med. Men hon blir sur när hon inte får ha sina grejer ifred och emellanåt vill hon sitta ifred och då ryter hon i som bara den till Janina. Söta tillsammans hur som helst!

Janina är väldigt lätt att ha och göra med, som hon alltid har varit. Hon gör som man säger, inga problem att natta eller någonting sådant. Hon hänger mest på och tycker det mesta är roligt och spännande. Ikväll nattade N Janina och jag Lija. N fick nog ha det mysigast och läsa saga.

Nyårsdagen var inte lika rolig för mig som låg hela dagen. Jag hade smärtsamma, regelbundna förvärkar var femtonde minut hela dagen. Även vid vila och till slut så ringde jag förlossningen på Akademiska då de inte gav sig utan fortsatte komma kontinuerligt.

Jag visste ju redan vad deras svar skulle bli, att de ville att jag skulle komma in, på grund av att de var smärtsamma, regelbundna samt att de kommer vid vila.
Stod verkligen i valet och kvalet hur vi skulle göra. Jag blev inte av med dom trots värktabletter och vila. Ett tag trodde jag verkligen att det var dags, att Lillebror tänkte komma två månader för tidigt.

Resonerade fram och tillbaka och beslutade att ge det natten eftersom att inget vatten har gått och att jag inte kände något tryck neråt. Lillebror sprattlade på som vanligt i magen också så jag var inte orolig för det.
Natten var ganska jobbig sedan, men inte värre och imorse var det som vanligt igen. Lite molande värk bara men inte som dagen innan.

Så jag behövde nog bara ta det lugnt och absolut inte göra någonting. Men jag gissar att jag kommer få dras med detta till och från nu de kommande två månaderna.



Paketöppning, Janina hjälper till med Lijas. Lija börjar leka med telefonen hon fick med en gång och struntade i vad Janina pysslade med.



Jolene, Janinas lillasyster som är nio månader drygt var med när de lämnade Janina hos oss.



Barnkatten Mojjen ska såklart vara med hela tiden.







Energipåfyllning.



Tar igen sig lite mitt i leken.



Mysigt med sällskap vid sitt bord.



Pusslar med pusslet Lija fick i julklapp av Janina.



Vissa var vakna vid tolvslaget...



Andra sysselsatte sig med annat...







Mojjen var med även detta Nyår och kollade in raketerna klockan tolv genom köksfönstret.



RSS 2.0