Lijas allra första tandborste



Pyttepytteliten tandborste.

Tänk att man kan tycka att det är så mysigt att få köpa den första lilla tandborsten och tandkrämen. Jag blev nästan lite sentimental.
Så nu ska en till rutin läggas till kvällssysslorna, det blir pappa N:s uppgift att sköta den lilla tanden.
Vi ska köpa en pottfåtölj från Babybjörn snart och då tänkte vi att den nya vanan kunde bli att sitta på den samtidigt som tanden (bara en än så länge) borstas. Då vänjer hon sig vid pottan också och man har någonstans att sätta henne.

Letade och letade efter en barntandkräm som inte smakade så mycket hubbabubba men det verkar vara omöjligt att hitta. Jag får nog helt enkelt köpa en mild vuxentandkräm med fluor så småningom istället. Eller är det någon som har någon att rekommendera som inte smakar så mycket godis?

Lija somnade omkring klockan sju ikväll och verkar sova gott än så länge. Vi har gått över från havrevälling till fullkornsvälling så jag hoppas att det ska fungera lika bra. Man ska ju helst variera med olika sädesslag men inte byta alltför ofta så nu kör vi på denna ett tag.

Nu ska jag hoppa i säng för imorgon väntar en dag i stan med svärmor/farmor och Lija. Jag hoppas jag får sova ordentligt inatt för det har varit lite si och så med sömnen de senaste nätterna. Jag har dessutom en fruktansvärd halsbränna på kvällarna. Det är så svårt att somna med det och trycket över bröstet som blir på grund av halsbrännan. Det var likadant när jag väntade Lija och då höll det i sig i nio månader...

Pseudotvillingar



Tänk att vi ska få en till sådan här liten! Lija på BB.

Pseudotvillingar kallas de syskon där det skiljer mindre än
ett och ett halvt år emellan.

Lija ska bli storasyster och kommer alltså också att få en pseudotvilling!!!

Jag är gravid igen och vi väntar ett syskon till Lija i mitten av mars. De första tre månaderna var katastrofala då jag mådde illa dygnet runt och var konstant trött. Tack och lov så gav sig illamåendet ganska exakt efter tre månader och nu kan vi äntligen njuta av nyheten och lyckan är total.

Det kommer att skilja cirka ett år och fyra månader mellan Lija och bebisen, så det blir tätt.

Det känns helt otroligt att redan kunna ge Lija ett syskon och att snart få en till liten bebis. Det går inte att med ord beskriva glädjen då vi plussade, inte helt oplanerat men ganska oväntat då jag helammade fortfarande. Men SÅÅÅ välkommet!

Så vår lilla familj ska utökas - tre ska bli fyra.



Mässlördag



Busmajan i sina nya kläder och skor.

Dagen har spenderats på Formexmässan tillsammans med svärmor/farmor. Lija hängde med pappa N och farfar, inga konstigheter hon börjar bli van stora tjejen.
Vi köpte in smycken till butiken och lät oss inspireras av alla fina montrar och prylar. Vi besökte även barnhallen med barnkläder och prylar. Det fanns verkligen hur mycket fint som helst, man ville shoppa loss direkt men det kan man ju tyvärr inte.

Lija sover gott nu, hoppas det håller i sig för natten till idag var under all kritik. Hon vaknade omkring midnatt och var rastlös och snodde runt och klättrade i sängen fram till halv tre ungefär. Vid det laget såg jag dubbeltsomnade. och höll på att ge upp när hon till slut Hon vaknade sedan klockan sex och tyckte att det var dags att göra morgon, puh. Jag lyckades förhala det till halv åtta iallafall. Så nu hoppas vi på en god natts sömn. Men jag tror att det kan vara tandsprickningen som orsakar obehag och det lär väl pågå ett tag till...

Vi stannade till på Babyproffsen på väg in till stan och köpte en jacka till Lija från Didriksons. En ljusrosa vind och vattentät skaljacka i storlek 90. Hon har ju skaljackan från Polarn & Pyret men vi har inte varit riktigt nöjda med den då den känts aningen trång trots att det är storlek 86. Jag tycker också att den är lite "stel" så att hon blir lite begränsad i rörelserna. Denna från Didriksons är en lite längre modell och mjukare i materialet.
Den satt också mycket bättre på henne och hakade inte upp sig på kroppen när hon rör sig. Ett extra plus för att den matchar hennes nya kängor och att priset nästan är hälften mot vad Polarn & Pyrets kostar.





Skaljacka från Didriksons 399:-. Kollar in det snygga, prickiga fodret.

Fredagsmys råder



Lija med sin nya favvogrej - fruktnätet. Finns att köpa till exempel på Babyproffsen.

Lija sover sedan klockan sju, jag läskar mig med årets bästa comeback - Fanta citron med is. N lagar middag, oxfilèpasta med färska champinjoner, persilja, lök och vitlök. Åh vad gott det ska bli!

Fruktnätet är suveränt bra och Lija gillade den direkt. Man kan lägga i all möjlig frukt och man riskerar inte att de ska sätta i halsen. Dessutom är de bra för småttingar med myror i brallan eftersom de får något att sysselsätta sig med en stund. Lija softar ett tag i soffan när hon får den, idag med nektarin i. Rekommenderas varmt!

Nu ska vi kika på Kristallen på tv och äta middag. Imorgon bär det av till Formexmässan med farmor och farfar.


På vift i stan



Småbusarna på tåget igår.



Polers på restaurang, Lija och Emilia.

Igår åkte jag, Maritha och tjejerna en tur in till stan. Vi gick runt och spanade, lunchade och fikade. Vi shoppade lite smått och gott till tjejerna. Det var hur mysigt som helst med en tjejdag i stan.

Jag åt en god och krämig risotto med karl johansvamp på ett italienskt ställe och tjejerna mumsade fint på restaurang. Efter det så slocknade de båda två och Lija sov hela två timmar så jag fick spana runt i lugn och ro.

Vi mötte upp pappa N när han slutade och tog sällskap hem tillsammans. Vi hade en toppendag och tjejerna var nöjda och glada hela dagen. Höjdpunkten var att leka loss på leksaksaffären på NK. Det var himmelriket för dom!

Redan fredag, denna vecka har gått fort. Vi sov ända till nio idag, det tar på krafterna att vara ute på vift. Vi har precis käkat lunch och Lija somnade bums efter det. Vi tänkte nog åka ut på någon liten utflykt när hon vaknar, vi får se vart det bär av.

Idag har hon förresten bara hållt mig i en hand när vi går. Det har hon absolut inte velat innan men idag fick hon för sig det. Det går framåt för varje dag, man hinner knappt med. Nya ord hela tiden, mest pappa pappa har det varit denna vecka. Hon blir ledsen när han går på morgonen också och ropar ett tag på honom när han har gått, lilla skruttan.

Höstgarderoben har artat sig bra och jag är så nöjd att jag hållt mig till samma färgskala och stil så att allt går lätt att matcha.



Regnställ från Didriksons. Just nu har de erbjudande på Babyland, regnställ samt fodrade regnhandskar för 348:-, ordinarie pris 499:-. Så vi slog till, hon kan förmodligen ha det till våren också då det är storlek 90.







Regnhatt/sydväst från FIX Lindex, 99:- och så regnhandskarna från Didriksons 99:-.



Badtrosor till babysimmet som snart kör igång, kostade 40:-!! på rea ordinarie pris 90:-. Tumvantar att börja med 45:- och tvåpack av de bästa strumporna som finns 75:-.



Svår att mostå så den fick följa med hem, 99:- på HM.



Mer baskläder behövs, två rosa bodies i ekologisk bomull 49:-/styck och en vit body med söt krage 69:- HM.


Mörkgrå top som matchar hjärttightsen 79:- HM.



Svart fleecejacka/windstopper från Polarn & Pyret 395:-.



Trämaraccas som hon valde själv på leksaksaffären NK, två för 119:- och en till pipmugg som hon håller bra själv 79:-.

Höstgarderoben komplett?!



Den lilla piraten mumsar på restaurang i Stinsen igår.

   

N:s otroligt fräscha pizza och min pasta delize, cannelloni med skinka och zuccini.

N har haft pappaledigt ett par dagar, dels för att avlasta mig litegranna och dels bara för att man kan. Igår var vi på utflykt in till stan, Stinsens köpcentrum samt Sickla köpkvarter. Det var dags att påbörja inköpen till Lijas höstgarderob. Vi hittade det mesta vi var ute efter, kompletterade en del idag bland annat med regnställ, plus lite som jag beställt på nätet. Jag får visa det imorgon när jag har provat och fotat det.

Lija är en ängel att ha med sig, hon tycker bara att det är kul att titta på massa folk och busa runt. Bra framtida shoppingsällskapsmaterial med andra ord. Hon har börjat med en ny grej, säger man "Give me five" så får man kardan direkt. Ser så kul ut och hjärtat kan göra det hundra gånger på raken och skrattar gott. Ja mycket tok är det hela dagarna långa.

Idag var det dags för det första tandläkarbesöket. Det gick bara bra och vi fick en del nyttig information med oss och en tandborste. Nästa besök är vid tre års ålder, så ett tag kvar dit.

Eftermiddagen tillbringades strosandes på IKEA. Jag hittade äntligen tavellister till min fotovägg som jag ska ha över hela ena hallväggen. Köpte massa olika ramar till den också så nu har jag att pyssla med när tid finnes...
En del leksaker till Lija fick också följa med hem. Bland annat en mjuk, stor fotboll som hon är helt galen i.

Nu är det dags för sängen, imorgon står Nyckelpigan på schemat tillsammans med Maritha och Emilia.



Superfina höst/lära gå skor från svenska Vincent. Rejäla, stadiga, tåskydd och i finaste och mjukaste skinnet. Både N och jag sa bara JA direkt när hon tog fram dom och Lija provade. Hon fick jättebra stöd i dom, extra plus för att de var så snygga. Kostar 549:- och beröm till serviceminded personal som skickade med ett par mockasiner värda 149:- på köpet. Det gör att man garanterat kommer tillbaka.

   



Hjärtmönstrade leggings i svart och grått HM 79:-. Grovstickad, grå kofta 149:-.



Basbody i ekologisk bomull 49:- och en söt stickad mössa 59:- båda från HM. Mössan är i storlek, håll i er nu, 98!!! Lilla piraten har stooort huvud som rymmer en stor hjärna förhoppningsvis;)

Jag tänkte till lite nu när jag handlade och har en röd tråd igenom det hela, svårt att se sammanhanget nu men även det jag har beställt går att kombinera med det jag har köpt. Det kommer att gå i dova färger såsom grått, rosa, vitt, svart och brunt. Smart att handla därefter för då går allt enkelt att matcha.



Tvåpack långkalsonger från Lindex 129:-. Jag är ganska allergisk mot Mumin, Tummen, Bamse med flera men dessa var så smått mönstrade och inte bara en stor blaffa så jag kunde inte motstå dom.



Svarta vind och vattentäta skalbyxor från Polarn & Pyret 445:-. Jag glömde fota fleecen så det kommer imorgon, den har hon redan invigit och den var kanon.
Rosa skaljacka har hon en redan så nu har hon deras berömda ytterkläder som ska vara det bästa hela hösten. Det är kanon att ha lager på lager och plocka av/på vartefter väderlek.

   

Pyjamas från MOLO i bästa kvalitèn, de tvättas så ofta och används mycket så där tycker jag det är värt att lägga lite extra. Mönstret som heter Butterflies är ljuvligt. Kostar 349:- men hittade en enda till halva priset.



Bästa jeansen från Nova Star med muddar i midjan och nere vid fötterna vilket gör att de kan användas länge och de sitter skönt. Lija har haft ett par tidigare och de kunde hon ha väldigt länge så de är ett bra köp, 399:-.



Lija är sugen på pappas Frapino.





Saftning & Syltning



Vinbärsmumsare!

Vilket skönt väder det har varit idag. Vi gick ut efter att Lija sovit sin nap, städningen fick vänta till en annan dag. Det gäller att ta tillvara på de sista sommardagarna.

Vi har plockat vinbär, äpplen och krusbär från vår egen buske på balkongen. Av det kokade vi äppel och krusbärsmarmelad samt gjorde äppelmust och äppel/vinbärsdricka. Mumsigt värre!

Lija är galen i alla bär och kröp in under buskarna och plockade sig sina egna vinbär och käkade hur mycket som helst. Perfekt när man kan ta för sig själv tyckte hon!

Medans vi bakat, jag gjorde kärleksmums, och kokat så har Lija gått runt med sin gåvagn som är mycket populär nu. Hon går med den, sätter sig och leker med något och sedan när hon ska vidare tar hon hjälp av den igen. Skönt för mammas och pappas ryggar som får välbehövlig vila.

Härom kvällen såg vi "Män som hatar kvinnor", det var längesedan jag såg en sådan bra film. Sjukt bra var den! Den kändes inte alls som en svensk film utan kunde lika gärna varit en Hollywoodfilm. Se den snarast om du inte redan gjort det.
Ikväll blir det nog däremot tidig läggdags, man bli mör av all frisk luft.








Sunny Sunday



Dagen började med en tur till lekparken. Massor av barn där som vanligt och Lija gick raka spåret till gungan och ville gunga.
På hemvägen gick vi förbi farmor på jobbet och fikade och mumsade bulle. Lija var helt slut efter lekparken och somnade bums när vi kom hem.

Vi ska ha en städdag idag tänkte vi. Städa lite extra, rensa och greja, sådant utöver vardagsstädning som man inte hinner i veckorna.

Jag jobbade ett tag igår, superkul och mycket folk så vi hade att göra. Lija var hemma med pappa N och det hade gått så bra. De hade busat, sovit, varit ute käkat makaroner(?!) och haft en jättebra dag. Det känns skönt att det fungerar så bra utan mig hemma. Det är nog roligt att hänga med pappa som ombyte istället för "tråkiga" mamma som man ser varje dag.

Veckan som kommer bjuder på en hel del, öppna förskolan och tandläkarbesök för Lija bland annat.

Nu är det nog bäst att jag sätter fart innan jag somnar i soffan framför maraton...



Mysigt att gunga med pappa.

Happy Friday



Busar på Nyckelpigan med en kompis.



Den lilla piraten. Ny grej hon har för sig är att titta upp hela tiden vart hon är är. Spännande och hon blir mer och mer medveten om vad som finns ovan henne och så.

Äntligen
fredag och den här veckan har bara svischat förbi. Vi har hängt på Nyckelpigan ( öppna förskolan ) varenda dag, med en liten paus idag då det har varit stängt. De kommer att ha grillning på fredagar så småningom men det har inte kommit igång ännu. Ganska skönt med  en hemmadag och fixa inför helgen.

Lija och jag har vilat drygt tre timmar på förmiddagen och  nu sover hon sin lilla eftermiddagsnap på en halvtimme cirka skulle jag gissa. Jag är så trött så jag hade kunnat lagt mig igen jag med men jag har lite att greja med så det är bättre att få det gjort kände jag.

Den lilla tanden har kommit upp ännu mer nu och nu kan man skymta den om man har tur. Den känns iallafall om inte annat. Vi får se om det poppar upp någon mer nu samtidigt. Hon ska ju till tandläkaren på onsdag och vi får se ifall han får kika i munnen på henne eller om hon kniper.

Dagen i övrigt har bestått utav gymnastik för hela slanten. Hon går omkring överallt här på nedervåningen med hjälp utav alla möbler. Hon startar längst bort i vardagsrummet och kämpar sig nästan ända ut i köket. Likt Pippi Långstrump när hon leker skeppsbrott.

Det ska bli kul att se när hon ska våga sig iväg själv utan stöd och assistans...



Lija fick fina grejer till höstgarderoben av farmor och farfar härom dagen.





Supersöta små miniuggs!




Lilla tjuren Ferdinand



På väg uppför rutschkanan på öppna förskolan idag.

Idag var det massor av barn på Nyckelpigan, öppna heter så. Vi kom dit lagom till sångstunden vid halv elva, tur vi inte missade den. Många barn i ettårsåldern och ett par i Lijas ålder var där. Sammanlagt var det nog tjugo barn så det var fullt ös.

Sångstunden var uppskattad som vanligt och det är otroligt att se att alla barnen sitter som tända ljus och följer varenda sång och rörelse. De är duktiga fröknarna. Men de får köra på fort emellan sångerna så att ingen pyser iväg. Så fort den är över återgår alla till sitt busande igen.

Lija fick lunch där idag och det funkar bättre att ge henne mat någon annanstans än hemma. Hon åt en halv burk köttfärssås idag och det är bra för att vara henne. Vi får helt enkelt pricka in lunchtiderna när vi ska gå dit tror jag.

Hemma igen och Lija vilar och jag har precis käkat hemlagad grönsakssoppa, riktigt god. Regnet vräker ner utanför, mysigt.

Återigen fick jag höra av flera hur cool och harmonisk Lija verkar vara, en av fröknarna har nämnt det flera gånger. Att hon verkar så tillfreds och nöjd. Det värmer mammahjärtat att få höra. Hon är ganska lugn, eftertänksam och metodisk vår lilla fröken. Hon iakttar, funderar och klurar. Lilla Ferdinand.

Nu väckte kattskrällena Lija, jag ska se om jag kan få henne att somna om...

Moppen



Janina och Lija på bvc när Janina var här i somras.

Lija tyckte vi skulle ha sovmorgon till nio idag och det tackar inte jag nej till, tack tack älskade Lija.
Just nu sitter hon bredvid mig och leker med My Little Pony. Ställer dom i slottet som hör till, plockar ut dom och ställer tillbaka dom igen. Hon låter som en moppe också, brummar på med munnen.

Vi ska snart gå till öppna förskolan och busa lite. Idag är det för lite större barn, från 0 - 6 år. Men jag tror att hon tycker att det är lika kul för de. Sångstunden gillar hon om inte annat. Det brukar vara barn där i hennes ålder också så det blir nog kul för fröken.

Nu ska vi äta frukost och göra oss iordning. Smörgås och yoghurt för den lilla busen, det slinker alltid i.

Minipigastart



Nu har vi precis kommit innanför dörren efter en fullspäckad dag. Idag öppnade öppna föskolan för hösten så vi gick dit efter lunch. Inte så många barn som hade hittat dit idag men lika roligt för det. De flesta var i Lijas ålder och Lija var faktiskt den enda som bara skulle kuta runt hela tiden. Fröknarna tyckte hon var så snabb den lilla rackaren.

Hon stormtrivdes bland barnen och höjdpunkten var som vanligt sångstunden med alla djuren som de plockar fram i samband med sångerna.
Hon satt i mitt knä med stora ögon och stirrade, höll hårt i båda mina armar. Hon var inte rädd utan bara fascinerad. Hon älskar sång och musik. När nyckelpigan visade sig blev hon alldeles till sig och skrattade högt. Hon är väldigt förtjust i nyckelpigor.

Bvcbesöket på förmiddagen gick också bra. Hon har inte ökat i vikt denna gång, vilket jag redan anade. Jag har märkt att mjölken sinat betydligt och att hon är mer intresserad av vanlig mat. Så det faller sig nog ganska naturligt att gå över till annan mat nu.
Jag har ju trots allt helammat i nio månader och det känner jag mig väldigt nöjd med. Kanske har det att göra med att hon vuxit så bra och bara varit sjuk en gång. Vi är nog redo för en förändring nu båda två.


Gjuten



Varje kväll strax efter klockan sex är Lija gjuten framför tvn när Keno visas. Hon ligger helt blixtstilla och tittar fascinerat hela tiden det varar. Lyssnar inte ens när man pratar med henne. Knasungen!

Nu har vi nyss vilat en ganska lång, mysig förmiddagsnap. Jag ska fixa lite lunch till oss. Lija ska få lite av sin mat och så lite makaroner att plocka med som hon stoppar i munnen en efter en och säger Mmm. Makaroner är mumma, speciellt när man får äta dom själv.

Tyvärr verkar det vara oväder på gång här men vi ska iallafall ut en sväng och handla så det blir nog en sväng till lekparken också.


Blixtar och Dunder



Lija är alldeles full av blåmärken på smalbenen utav allt krypande och klättrande.

Här
regnar och åskar det för fullt. Lija och jag var på väg till lekparken men fastnade hos svärmor/farmor och fikade istället.
Tur var väl det annars hade vi blivit två dränkta katter.

Vi höll oss vakna till midnatt för att se meteoritregnet igår men så mycket till regn var det inte direkt. Jag såg tre stycken och N två så en önskning blev det iallafall.

Hjärtat har nästan inte vilat någonting alls idag så jag var tvungen att lägga henne en stund nu på eftermiddagen när vi kom hem. Nattningen blir väl något förskjuten men stackaren var så trött så då måste hon få vila. Det brukar fungera ändå om det inte blir för lång stund.

Jag sitter och knåpar ihop en inköpslista över Lijas höstgarderob. Eftersom hon är mer rörlig nu och förmodligen kommer att knalla runt i höst så krävs det lite mer tåliga kläder. Jag kommer att satsa på kvalitè vad gäller ytterkläder och köpa det mesta från Polarn & Pyret.

En ny bilstol måste också införskaffas till hösten. Den vi har, en Be Safe, skulle nog kunna räcka ett tag till, men jag tycker att hon sitter lite trångt. På längden fungererar den men det står inte på förrän den är urvuxen så det är lika bra att börja se sig om. Det lutar åt en i nästa steg från samma märke, de har fått så bra i tester och vi har varit så nöjda med den hon har.

Dags att väcka den lilla busen så det inte blir alltför sent ikväll...



Jag kunde inte motstå denna sköna vardagströja från FIX när jag var in på Lindex, 99:-.


Stilstudie



Söööööööt! Jag skulle fota tanden men det visade sig vara stört omöjligt men det blev en fin bild iallafall.



Ingen tand i sikte på denna bild heller men istället ser man vilken kalufs hon har skaffat sig. Det är 7-8 centimeter där det är som längst. Roligt tycker mamma för det betyder att jag förhoppningsvis snart kan börja använda söta hårspännen.

Den lilla tanden kommer upp mer och mer för varje dag. Hon sitter med ett finger i munnen nästan hela tiden och pillar på den. Stoppar jag in fingret i munnen och ska känna så hugger hon till och skrattar gott, busfia!
Jag undrar om de kommer fler nu i samma vända med en rasande fart eller om det dröjer ett tag till innan nästa tittar fram?

Idag har hon gymnastiserat utan dess like. Hon klättrar och hänger i allt. Upp i soffan, ner från soffan, klättrar i stolar, hänger i bordsskivan - ja hon är precis överallt.

Inatt planerar vi att titta på meteoritregnet omkring midnatt. Så nu håller vi tummarna för att det blir stjärnklart, just nu håller det på att klarna upp.





Morbror Simon skor Lija



Jag har nog glömt att visa vad Lija fick i present av sin morbror Simon för ett tag sedan. Hon fick hela tre par skor i sommarpresent av honom och hans sambo Cissi.
Hon fick ett par rosa Converse i kommande storlek, hon har redan ett par i sin nuvarande size. Dessutom fick hon två par jättesöta ballerinaskor i vitt och rosa.
Han har verkligen god smak eller det kanske är Cissi jag ska berömma?!


Lijas första tand har kikat upp





Idag skymtade jag den första lilla tanden. Den sitter till höger mitt fram i underkäken. Man ser hur skinnet har spruckit och en liten vass krokodiltand tittar fram. Jag har inte märkt någonting utan kollade mest bara för skojs skull och då såg jag den lilla rackaren. Jag märkte också att det klingade i glaset imorse när hon drack vid frukosten. Skönt att hon inte har varit så påverkad av sprickningen.

Det passade ju bra att den dök upp nu för i början av sommaren fick hon sin första kallelse till tandläkaren. Nu har dom iallafall något att inspektera när vi kommer dit i slutet av månaden, om hon gapar det vill säga.

Idag har vi varit ensamma hemma då N är tillbaka på jobbet igen. Fem härliga veckor är till ända och vi har haft en helt underbar semester. Så skönt att det äntligen blev lite svalare väder också, jag tycker att det blir för varmt och mår inte bra av värmen.

Nu ska jag nog ta med mig lillgumman ut och plocka de sista vinbären på buskarna. Saften blev så ruskigt god så den vill jag göra mer utav. Hon vilar just nu men vaknar nog alldeles strax. Det får inte bli mer än en halvtimme den här tiden på dagen för då strular det med nattningen sedan.


Prinsessa på vift



Vi har njutit de sista semesterdagarna och har sysselsatt oss med bad och utflykter. Igår var vi och badade vid ett mysigt bad här i närheten. Vårt lilla badmonster kutade rätt ner i vattnet och satte sig direkt.
Hon "jagade" de andra små barnen som hade badringar och baddjur, det såg tydligen väldigt intressant ut.

Idag gjorde vi en liten utflykt till Skokloster slott som ligger fint vid Mälaren. Vi fikade i slottsträdgården på en filt och hade det bra.

Lija tränar massor på att prata om dagarna, det kommer fler och fler olika läten. Hon uttrycker sig också annorlunda dag för dag med olika miner och gester. Börjar bli en riktig liten rackarunge med mycket egen vilja. Hon blir arg när hon inte får som hon vill och protesterar högljutt.

Nu är jag alldeles för trött och ska försöka komma i säng lite tidigare än vanligt. Imorgon är första veckan helt själv med Lija så det gäller att samla krafter.












Favoritsnackso



Här är smoothisarna som Lija är helt galen i. FInns både som en lite matigare variant med morot och palsternacka och som fruktsmoothie. Hon gillar dom nog därför att hon kan hålla i dom själv och dricka/surpla i sig.
 Perfekta att ha med sig. Nackdelen är väl att dom är relativt små och dyra, kostar mellan 15-20 kronor styck. Men jag brukar klippa upp dom nertill när dom tagit slut och sätta en påsklämma längst ner. Sedan fyller jag dom med både mat, yoghurt och frukt. Hon brukar mysa i soffan med en på eftermiddagen som mellanmål.

Lija nio månader (igår)



Bus i parken häromdagen.

Igår blev lilla hjärtat nio månader. Bara tre månader kvar till ettårskalaset! Jag är redan igång och planerar detaljer så smått i huvudet.
Lija är ju inte döpt ännu så eventuellt blir det ett kombinerat födelsedagskalas/namngivningsfest.

Lija är vid nio månaders ålder en fena på att:

* Gå och småspringa väldigt stadigt och balanserat när hon håller i våra fingrar.
* Sätta sig på huk från stående och plocka upp något utan att sätta sig ner.
* Står korta stunder utan stöd.
* Säger mamma och nej när hon menar det, inte bara babbel.
* Ålar och kryper om hon måste, vill helst gå.
* Går emellan möbler och reser sig upp överallt.
* Dricka ur pipmugg, glas och flaska själv.
* Kan ta grejer finmotoriskt med pincettgrepp.
* Försöker och förstår att korkar ska på flaskan, håller mobiltelefonen till örat till exempel
* Sätta sig upp från liggande.
* Pussas på beställning.
* Förstår orden mamma, pappa, kisse, lampa, klocka, blomma, vovve, nej, kom, simma, puss, tittut och bil. Säkert flera men kommer inte på nu.
* Äta småbitar av mat och smörgåsar själv.
* Visar vad hon vill/ kommunicerar genom att gå dit. Till exempel går hon till sängen när hon är trött eller hungrig.
* Dricka med sugrör.

Jag får fylla på listan vartefter jag kommer på mer saker.



Knasfian har hitten en penna och försöker rita med den med ena foten i hinken.



Blivande spätta?!



Provsitter pappas motorcykel som luftades lite idag.



Fortsatta härliga semestertider och underbart väder. Vi är inne på den femte och sista veckan nu innan det är back to business för pappa N. Det har varit underbart att haft fem härliga veckor tillsammans och vi har hunnit det vi tänkt och lite till samt bara varit. Men bara för att semestern är slut så är inte sommaren slut utan det gäller att fortsätta njuta och ta tillvara på den relativt korta sommaren innan mysiga hösten kommer. Ja, jag gillar hösten då man får kura inne, tända ljus, dricka te, laga goda höstgrytor och titta på film invirad i filtar i soffan.

Igår plockade vi massa svarta vinbär här utanför på gården och sedan kokade vi saft. Ojojoj vilken god saft det blev - mästerlig! Lija plockade mest vinbär ifrån backen och åt hur många som helst. Vi ska nog plocka lite mer och göra ännu mer saft för det är verkligen oslagbart med hemmagjord svartvinbärssaft.

I fredags var vi till Lijas gammelmormor i skogen och hälsade på. Jag,N, Lija och Janina gav oss ut i skogen för att leta kantareller och det finns verkligen massor av det gula guldet i skogen nu. Tyvärr var det inte helt lätt att plocka med en rastlös niomånaders och en trotsig fyraåring men litegranna fick vi med oss.

Janina ramlade uppe på en mosse och N gick för att hjälpa henne upp, då ser han en huggorm bara drygt tre decimeter ifrån där hon ramlade! Han tog fort upp henne och gick därifrån, sa ingenting till varken henne eller mig förrän vi kommit en bit bort. Jag har nämligen extrem fobi för ormar och hade förmodligen kutat hela vägen tillbaka om han nämnt det. Mormor har bott där i många år och hennes mor innan det och de kan räkna på en hand hur många ormar de sett där genom åren, så jag har kännt mig hyfsat säker i skogarna där men nu vette katten...

Lija fortsätter avancera med sitt gående och blir säkrare och säkrare. Vi försöker "träna" henne att gå mer utan vårat stöd och hon skriker och vill inte men provar sen att ta ett par stapplande steg själv. Hon bubblar för fullt vissa dagar och försöker härma allt vi säger, ibland får hon in en lyckoträff men hon är bäst på att säga mamma. Det säger hon klart och tydligt när hon vill mig något, hon svamlar inte bara. Lilla mammagrisen.

Hon äter smörgåsar själv och dricker ur både glas och pipmugg. Pincettgreppet har hon varit duktig på länge, sedan hon var sex månader, och det kommer väl till användning när det ska plockas in smörgåsbitar i munnen.

Jag har förresten hittat en smoothie här i affären som hon är helt tokig i. Den är så bra för hon kan hålla och dricka den själv. Ikväll låg hon i mitt knä och drack två stycken på raken själv. Jag ska fota och visa sorten imorgon för den är verkligen suverän och väldigt populär hos sådana här små finsmakare.



Vinbärsmumsare.






Veckan som gått



Leker med My little pony.

Det har varit fullt ös hela veckan. Janina kom i tisdags och vi har hunnit med en massa roliga utflykter. Vi har varit på äventyrsbadet i Uppsala. Jag har inte några bilder därifrån eftersom det av praktiska skäl var svårt att ha med sig kameran och bada. Det var väldigt uppskattat av både stora och små. Lija stormtrivdes och var med i alla bassängerna, det enda hon hoppade över var vattenrutschkanorna. Det tackar mamma för värre blir det väl så småningom.
Vi var där i fyra timmar och Lija var glad precis hela tiden. Hon är ju så van vid bad och vatten så det var helt klart en fördel, för det är ganska mycket stim och stoj och hög ljudvolym där inne.

Vi har också varit i Mulle Mecks lekpark i Järvastaden. Ett utflyktsmål som är gratis och en otroligt rolig och genomtänkt lekpark. Det är massa små byggnader och uppfinningar överallt. De har till och med ett litet bibliotek i ett hus och sagostunder i det gröna varje dag. Rekommenderas med en fikakorg!

Det har verkligen varit jätteroligt att ha Janina på besök. Hon är så enkel att ha och göra med och Lija och hon hade väldigt kul tillsammans trots åldersskillnaden. Janina lekte ju mest med sina My Little Ponnys och Lijas som jag har börjat samla på till henne. Nu när Janina har åkt hem så är just dessa ponnysar och det tillhörande slottet det roligaste Lija vet.

Imorse när Lija klev upp så började hon med att springa runt och leta efter Janina överallt. Hon var till och med på väg upp i trappan, vilket hon aldrig brukar, för att titta efter henne. Så nog har hon haft kul med lilla kusinen.

Idag har inte varit någon toppendag då jag har mått ganska dåligt och varit trött. N har fixat en massa hemma, frostat av kyl och frys, rensat och städat medans jag och Lija latat oss på soffan. Sömn är nog vad jag behöver så jag ska alldeles strax stänga av och gå och kojsa.

Förresten, Lija kutar ju fram som en gasell men nu har hon även börjat krypa. Hon har slutat med ålandet och tar sig sakta men säkert fram krypandes på knäna, fast hon föredrar att gå.

Hon är också inne i en riktigt mammig period nu och har separationsångest som bara den ifrån mig. Hon ropar på mig hela tiden så fort jag är ett par meter ifrån henne och vill helst bara vara hos mig. Men det går nog över, jag har läst att det är vanligt i niomånadersåldern.



Födelsedagspresent från oss till Janina - favorithästarna med tillhörande popcornvagn.



Janina i Mulle Meckparken.



"Där ser du" utbrast N när han såg denna skylt i lekparken. Säger han som har två förråd fyllda med bra-o-ha-grejer...















Spanar på Janina som åkte rutschkana.





Janina filosoferar i blomsterlabyrinten.



Lija med Tintintofsen.









Det lilla biblioteket i lekparken.




RSS 2.0